Párbajtőr vívás

A párbajtőr vívás olyan dinamikus és stratégiai sport, ami fejleszti az erődet, gyorsaságodat, és önbizalmadat.

 

A párbajtőr a legszabadabb vívófegyvernem: nincsenek konvenciók, bárki, bármikor adhat találatot, vagyis tust. A találati felület az egész test.

 

A fegyver három fő részből áll: markolat, kosár, és penge. Nálunk a belga vagy pisztolymarkolatot használjuk, ami a kezedet védi és segít a pengét irányítani. A penge végén található egy kapcsoló, ami rövidre zár két vezetéket a pengében, így jelzi a találatot. A kosárban lévő konnektorállványba dugjuk a testvezetéket, ami a találatjelző géphez csatlakozik. Tehát, ha szeretnél egy sportot, ami fizikailag és mentálisan is erősít, és ráadásul hagyományőrző is, próbáld ki a párbajtőr vívást!

A párbajtőr vívásról

A vívás, mint küzdősport különlegessége abban rejlik, hogy a versenyzők vívófegyvereket használnak a küzdelem során, és bár vannak csapatversenyek, a végső eredmény nagymértékben az egyéni győzelmekre épül. A vívás mozgása ciklikus és aszimmetrikus, ami azt jelenti, hogy a mozgások sorrendje nem kötött, hanem a versenyzők döntései, az ellenfél mozgása és a taktika határozza meg azokat.

Ezenkívül a vívásban az a különleges, hogy bizonyos fizikai hiányosságokat pszichikai képességekkel lehet ellensúlyozni. Például, ha valaki nem rendelkezik kiemelkedő gyorsasággal, de képes előre gondolkodni és megjósolni az ellenfél lépéseit, akkor is sikeres lehet. Ezért tartozik a vívás a hosszú távon is eredményesen űzhető sportágak közé, mivel a fizikai képességek hanyatlásával a technika és a rutin javul.

Végül, de nem utolsósorban, a vívás olyan sport, amelynek elsajátítása elképzelhetetlen egy tapasztalt vívómester nélkül, aki elengedhetetlen a megfelelő technika és stratégia elsajátításához.

Szeretnél egy izgalmas, kihívásokkal teli, mégis komoly hagyományokkal rendelkező sportban részt venni, ami mind fizikailag, mind mentálisan megerősít?

A párbajtőr vívás tökéletes választás!

Ajánlott szakirodalom

 1. Vass Imre: Párbajtőrvívás. Sport. Bp.
 2. Duronelly – Lukovich: Vívás BTSH. Oktatási Csoport Bp. 1975.
 3. Lukovich – Mecseki: A vívás oktatásának általános módszertana és mechanikája. Sport. Bp.
 4. Gerevich – Szepesi: Korszerű kardvívás. Sport. Bp.
 5. Szabó Sándor: Öttusa jegyzet Tankönyvkiadó. Bp.
 6. Lukovich István: Párbajtőrvívás jegyzet TFTI Bp.
 7. Czirják József: Testneveléselmélet Sport. Bp. 1962.
 8. Nádori László: Az edzés elmélete és módszertana Sport. Bp. 1976.
 9. Vass Imre: Három tusa – öttusa Sport. Bp.
 10. Lukovich István: Felkészülés és taktika a vívásban Sport. Bp.
 11. Duronelly: A vívás alapelmei és ezek oktatásai. TF. jegyzet 1962.
 12. Dávid Sándor: Korszerű öttusázás. Sport. Bp.